.

 

SEPTEMBRIE  2006

 

        În luna septembrie pe teritoriul republicii s-a semnalat, în fond, vreme caldă cu precipitaţii. 

         Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii pe teritoriul republicii  a fost cu 0,5-1,5oC mai ridicată faţă de normă  (norma 14,2-16,7 oC) şi a constituit 15,5-17,5oC căldură.

         Temperatura maximă a aerului pe teritoriul republicii a urcat pînă la 25-30oC căldură, iar cea minimă a scăzut pînă la 3-9oC căldură.

          Pe parcursul lunii precipitaţiile au căzut neuniform.  Cantitatea lor esenţială a căzut în a doua jumătate a lunii septembrie. Suma precipitaţiilor pe parcursul lunii în jumătatea de nord a republicii, în fond, a constituit 15-25 mm  (35-65% din normă), în majoritatea raioanelor  centrale şi de sud – 35-65 mm (85-165% din normă). Pe parcursul lunii cea mai mare cantitate de precipitaţii a căzut în raioanele staţiilor meteorologice Ceadîr-Lunga (85 mm), Ştefan-Vodă (81 mm), Tiraspol (76 mm), posturile agrometeorologice Căuşeni (94 mm), Anenii-Noi (86 mm), Grigoriopol (82 mm) şi Basarabeasca (70 mm), ceea ce constituie în jur de 2-2,5 din norma lunară şi se semnalează în aceste raioane în medie o dată în 5 ani. 

         Condiţiile meteorologice în cea mai mare parte a lunii septembrie au fost favorabile pentru acumularea zahărului în struguri şi sfecla de zahăr, efectuarea semănatului culturilor de toamnă şi  recoltarea  culturilor agricole.

         Pe parcursul lunii gospodăriile agricole au recoltat floarea-soarelui, porumbul, sfecla de zahăr, fructele şi legumele, strugurii, de asemenea au efectuat semănatul culturilor de toamnă. Pe terenurile, unde grîul de toamnă a fost semănat în a doua jumătate a lunii septembrie, spre sfîrşitul lunii s-a semnalat încolţirea seminţelor şi răsărirea plantulelor (în termeni apropiaţi de cei obişnuiţi).

         Rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile destinate grîului de toamnă la situaţia din 28 septembrie a.c., în fond, au constituit 20-35 mm (100-150 % din normă), izolat în raioanele de nord ale republicii din cauza insuficienţei de precipitaţii ele au fost joase  şi au constituit– 3-6mm (15-30 % din normă).

 

 

                      03.10.2006                               Şeful  CPA  T.Mironova