.

                                          

AUGUST  2006

 

În majoritatea zilelor lunii august pe teritoriul republicii s-a menţinut în fond vreme caldă, cu precipitaţii abundente. În mijlocul lunii s-a semnalat vreme caniculară şi uscată.

            Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii a fost cu 1-2oC mai ridicată faţă de normă şi a constituit 19,5-23,0oC căldură.

             Temperatura maximă a aerului pe teritoriul republicii a urcat pînă la 31-35 oC căldură. Cea mai mare temperatură maximă (36oC) s-a semnalat pe 19-20 august la staţiile meteorologice Leova, Comrat, Cahul şi posturile agrometeorologice Căuşeni, Cimişlia, Basarabeasca. Temperatura minimă a scăzut pînă la 9-12oC căldură.

Precipitaţiile pe parcursul lunii au purtat un caracter de averse. Suma precipitaţiilor pe o mare parte a teritoriului a constituit 40-75 mm  (80-150% din normă). În majoritatea raioanelor de nord şi în unele  raioane centrale cantitatea de precipitaţii s-a egalat cu 105-175mm (175-255% din normă), ceea ce se semnalează în medie în aceste raioane o dată în 5-15 ani. Cantitatea maximă de precipitaţii 177 mm (255 % din normă) s-a înregistrat la postul agrometeorologic Ocniţa.  Ploi puternice, izolat cu grindină cu mărimea de 60 mm (Edineţ) şi vînt puternic, au fost pe 26-27 august în raoioanele de nord ale republicii, ce au adus pagube economiei naţionale (raioanele Edineţ, Şoldăneşti).    

Condiţiile meteorologice în cea mai mare parte a lunii august au fost favorabile pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole, pentru acumularea zahărului la struguri şi sfecla de zahăr. Însă regimul înalt de temperatură şi lipsa precipitaţiilor în unele zile din mijlocul lunii au  înlesnit uscarea straturilor superioare ale solului, prin urmare plantele au suportat deprimare, izolat în raioanele de nord s-a semnalat ofilirea şi uscarea frunzelor înainte de vreme.

La porumb pe parcursul lunii s-a semnalat coacerea în lapte. Spre sfîrşitul decadei a treia pe o mare parte a teritoriului republicii, în termenii apropiaţi de cei obişnuiţi, porumbul a atins coacerea în ceară. 

Dezvoltarea florii-soarelui în decursul lunii a avut loc în termeni apropiaţi de cei obişnuiţi. În prima decadă a lunii august pe o mare parte a teritoriului la floarea-soarelui s-a semnalat înflorirea, în decada a doua – coacerea. Către sfîrşitul lunii izolat în raioanele de sud şi centrale floarea-soarelui a atins maturitatea de recolectare. Starea culturilor în fond a fost bună, în raioanele de nord – satisfăcătoare.

La sfecla de zahăr pe parcursul lunii a continuat îngroşarea rădăcinilor. Starea semănăturilor în fond este bună, izolat satisfăcătoare. Rezervele de umezeală la sfecla de zahăr în stratul solului cu grosimea de un metru a constituit în fond 75-100 mm (100-110 % din normă), în raioanele extreme de nord – 185mm (240 % din normă).

  

 

04.09.2006                                Şeful  CPA  T.Mironova