.

            

                                                       Iulie  -   2005

 

       În majoritatea zilelor din luna iulie pe teritoriul republicii s-a menţinut vreme caldă cu precipitaţii. La sfîrşitul lunii s-a stabilit vreme foarte caldă şi, în fond, uscată.

      Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii iulie a depăşit valorile normei cu 1,0-1,5°C şi a constituit 21,0-23,0°C căldură. Asemenea regim termic pe teritoriul republicii în iulie se semnalează în medie o dată în 3 ani. 

     Temperatura maximă a aerului pe teritoriul republicii a urcat pînă la 33-37°C căldură, ce izolat (Soroca, Camenca, Făleşti) a atins valorile sale absolute pentru această lună. Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la 10-15°C căldură.

     Pe o mare parte a teritoriului republicii suma precipitaţiilor pe parcursul lunii iulie a constituit   55-95 mm sau 75-135% din normă. În unele raioane de nord, centrale şi de sud suma lor pe parcursul lunii  s-a egalat cu 20-50 mm (30-70% din normă). Cea mai mare cantitate de precipitaţii 10-125 mm (150-175%  din normă) a căzut în raionul staţiilor meteorologice Făleşti, Cahul şi posturilor agrometeorologice Drochia, Glodeni şi Vulcăneşti.

    Condiţiile meteorologice o mare parte a lunii au fost, în fond, satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole.

     În termenii apropiaţi de cei obişnuiţi, a avut loc dezvoltarea culturilor de toamnă, a porumbului şi florii-soarelui. Culturile de toamnă au atins maturitatea deplină în prima jumătate a lunii iulie. Condiţiile pentru efectuarea recoltării culturilor cerealiere în unele zile ale lunii au fost îngreuiate din cauza ploilor abundente.

    Ploile puternice, izolat cu grindină, care au căzut la 12 şi 15 iulie în raioanele extreme de sud-vest şi în unele raioane de nord, au generat dăunarea semănăturilor culturilor agricole, inundarea caselor şi drumurilor auto.

     La sfîrşitul lunii la porumb s-a semnalat înflorirea paniculului, la floarea-soarelui – înflorirea capitulului.

     Regimul termic ridicat şi lipsa precipitaţiilor în ultima pentadă a lunii iulie au creat condiţii nefavorabile pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole, au contribuit la uscarea straturilor superioare ale solului, ofilirea plantelor în orele de zi.  

    Rezervele de umiditate productivă pe terenurile semănate cu porumb, în stratul cu grosimea de un metru al solului, potrivit situaţiei de la 28 iulie a.c., s-au egalat în fond cu 95-115 mm, sau 85-105% din normă, izolat în raioanele centrale, unde au căzut puţine precipitaţii, rezervele de umiditate productivă au scăzut pînă la 20-60 mm (20-55% din normă). 

 

 

                                                                     Şeful   CPA  T. Mironova