.

                                         DECEMBRIE   -   2005

 

     În luna decembrie 2005 pe teritoriul republicii s-a menţinut vreme neobişnuit de caldă cu precipitaţii.

     Temperatura medie a aerului a depăşit norma cu 1,0-2,5°C şi a constituit 0,1°C frig - 2,0°C căldură, ceea ce în medie se semnalează o dată în trei ani. 

     Temperatura maximă a aerului pe teritoriul republicii a urcat pînă la 11-16°C căldură, cea minimă a scăzut pînă la 8-12°C frig.

     Suma precipitaţiilor pe parcursul lunii decembrie  în cea mai mare parte a teritoriului republicii a constituit 30-55 mm sau 80-155% din normă, izolat în raioanele centrale şi extreme de sud - 20-25 mm (45-70% din normă). În decursul lunii decembrie pe teritoriul republicii stratul de zăpadă s-a semnalat temporar. În intervalul a 1-3 zile stratul de zăpadă s-a înregistrat la începutul lunii în partea de nord a republicii, grosimea lui oscilînd între 1 şi 12 cm. În a doua jumătate a lunii decembrie preponderent în raioanele centrale şi de nord, s-a semnalat formarea stratului de zăpadă, care s-a menţinut timp de 3-10 zile, grosimea lui oscilînd între     0,5 şi 9 cm. Către 29 decembrie zăpada pretutindeni s-a topit.

    În o mare parte a lunii decembrie culturile de toamnă s-au aflat în stare de repaos, doar în unele zile ale lunii ele au vegetat slab.

    Temperatura minimă a solului la adîncimea nodului de înfrăţire a culturilor de toamnă (3 cm) a scăzut pînă la 1-6°C frig, fiind mai ridicate faţă de valorile critice.

   Condiţiile agrometeorologice pentru iernarea culturilor de toamnă şi plantaţiilor multianuale au fost satisfăcătoare.

                                                                              

                                                                                                                                

 

                                                                Şeful   CPA  T. Mironova