INFORMAŢIA  cu privire la smogul fotochimic

 

            Ziua pe 2 august în mun. Chişinău s-au semnalat condiţii meteorologice nefavorabile pentru dispersia noxelor în stratul de la sol al atmosferei. Radiaţia solară intensă, inversiunile termice (straturi de reţinere), valorile foarte înalte ale temperaturii, creşterea concentraţiilor de dioxid de azot, hidrocarburi şi alţi poluanţi în aer au condus la apariţia smogului fotochimic – pîlcă de culoare albastruie, formată  din gaze nocive.

            Smogul fotochimic se formează  în rezultatul reacţiilor fotochimice dintre substanţele chimice din aer, în condiţiile descrise mai sus, şi consistă dintr-un amestec de mai multe gaze şi particule de aerosoli de origine primară şi secundară.  Componenţa smogului este alcătuită din  ozon, oxizi de azot şi sulf, diverşi compuşi organici de natură peroxidă,  numiţi în totalitate fotooxidanţi. 

            Smogul fotochimic acţionează şi din punct de vedere fiziologic asupra organismului uman – cel mai sensibile sunt sistemul respirator şi cel cardio-vascular.

            Pentru prevenirea creşterii concentraţiei periculoase a poluanţilor, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a transmis avertizări privind necesitatea adoptării  acţiunilor pentru reducerea  pe termen scurt a emisiilor nocive  conform măsurilor elaborate.

            Poliţia Rutieră a fost informată privind necesitatea gestionării traficului de vehicule şi limitarea formării ambuteiajelor.

            În perioada condiţiilor meteorologice nefavorabile pentru dispersia noxelor în aer, populaţiei capitalei li se recomandă de redus maximal posibil durata aflării  în zonele industriale. Se preferă plimbările pe jos în zonele verzi. Este de dorit reducerea sarcinilor fizice pentru oamenii care suferă de boli cardiovasculare şi respiratorii.
            Recomandăm insistent Serviciilor comunale şi populaţiei să efectueze cît mai frecvent curăţarea umedă a străzilor şi încăperilor.