VIZITA DELEGAȚIEI SHS ÎN TURCIA

 

În perioada 10-11 noiembrie 2022, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Organizația Meteorologică Mondială (OMM), dl Mihail Grigoraș, însoțit de consilierul pentru hidrologie dl Gherman Bejenaru, de comun cu reprezentanții punctului focal al proiectului dl Dan Titov și dl Ghenadie Roșca au participat la lucrările Comitetului Director al Sistemului de Ghidare a Viiturilor în Europa de Sud-Est (SEEFFGS). În calitate de reprezentant al serviciului național pentru managementul situațiilor de urgență, la lucrările forumului a participat șeful adjunct al Inspectoratului pentru Situații de Urgență dl Anatolie Viniciuc.

Obiectivele acestui forum au vizat stadiul actual al dezvoltării proiectului, conceptele și produsele fundamentale, feedback-ul participanților cu privire la utilizarea operațională a sistemului în regiune și acțiunile viitoare de dezvoltare și implementare a componentelor proiectului.

La Reuniune, de rând cu reprezentanții Republicii Moldova au participat reprezentanții permanenți ai OMM și ai proiectului din regiunea Europei de Sud-Est, și anume Albania, Bosnia și Herțegovina, Croația, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia.

Directorul Serviciului Meteorologic din Turcia a deschis Reuniunea printr-un discurs de bun venit, în care a menționat și necesitatea de îmbunătățire a capacităților tehnologice, pentru a oferi servicii mai viabile pentru populație.

Participanții s-au familiarizat cu statutul și activitățile de actualizare a platformei pentru următorii pași. Un alt aspect discutat a vizat organizarea cursurilor de formare pentru specialiști în IT, radar, prognoze, etc, atât în format online cât și cu prezență fizică.

S-au prezentat activitățile Centrului Regional, după care au urmat o serie de întrebări și discuții cu privire la îmbunătățirea platformei.

Țările membre din cadrul Centrului Regional și-au prezentat statutul utilizării platformei, persoanele care sunt implicate, studii de caz (eficiente, neeficiente), echipamente și alte proiecte în care sunt implicați, precum au abordat și tema de îmbunătățire acestei platforme.

Reprezentanții OMM prezenți la Reuniune au abordat aspecte practice și soluții privind actualizarea Strategiei de Sustenabilitate a Platformei și prioritățile acesteia, inclusiv perspective de creare și operaționalizare a centrelor hidrologice regionale ale Sistemului Global de Prelucrare a Datelor și de Prognoză ale OMM. A fost menționată importanța cooperării cu serviciile de prevenire a riscurilor de dezastre și stabilirea unor protocoale comune în vederea aplicării platformei prezentate, dar și a altor tehnologii de prognoze (radare, satelit, prognoze numerice etc.).

La finalul Reuniunii, directorul general al Serviciului de Meteorologie din Turcia, a susținut un ciclu de întrevederi bilaterale cu reprezentanții permanenți din toate țările participante, în vederea consolidării parteneriatelor și abordării complexe a aspectelor climatice din zonă.

La întrevedea cu dl M.Grigoraș, omologul turc a susținut inițiativele privind consolidarea parteneriatului între servicii, având la bază proiecte comune de succes, și ca urmare au fost agreate următoarele:

- Deschiderea unui centrul multifuncțional hidrometeorologic la baza unei stații meteorologice din UTA Găgăuzia cu suportul Serviciului Meteorologic de Stat din Turcia, Agenţia Internaţională de Cooperare din Turcia și Administrației Publice Locale.

- Oferirea suportului în reionirea rețelei naționale de monitoring hidrometeorologic prin donarea echipamentelor specializate.

- Schimbul de experiență dintre specialiștii din Turcia și Moldova, pentru formarea specialiștilor în domeniul hidrometeorologic, organizarea în acest scop de traininguri și workshop-uri.

- Semnarea Memorandumului de înțelegere între Serviciile Meterologice din Turcia și Moldova.

Menționăm, că Centrul Regional SEEFFG a fost creat în ianuarie 2013, sub egida OMM, în cadrul Serviciului Meteorologic de Stat al Turciei. Iimplementarea sistemului are la bază datele spațiale cum ar fi modelul digital al elevației, solul, acoperirea vegetației, rețeaua de râuri, lacuri, rezervoare și date hidrometeorologice, care sunt prelucrate folosind software GIS pentru estimarea parametrilor necesari.

 

                 

 

  liveinternet.ru: ïîêàçàíî ÷èñëî ïðîñìîòðîâ çà 24 ÷àñà, ïîñåòèòåëåé çà 24 ÷àñà è çà ñåãîäíÿ