Vizita delegației Serviciului Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova
la Institutul de Meteorologie și Hidrologie din Suedia

 

 

În perioada 26-30 septembrie 2022, un grup de specialiști din Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) din Republica Moldova, conduși de directorul adjunct interimar dl Mihail Grigoraș, a întreprins o vizită de studii la Institutul de Meteorologie și Hidrologie din Suedia (ISMH), în orașul Norrkoping.

Delegația Republicii Moldova a fost întâlnită de directorul adjunct al instituției dna Bodil Aarhus Andrae, care a adus la cunoștință participanților Inițiativa de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (IDC-Moldova), promovată de Guvernul Suediei, în cooperare cu Agenția de dezvoltare a Suediei, în vederea consolidării și accelerării eforturilor comune de adaptare la schimbările climatice.

Domeniile prioritare ale acestei inițiative sunt apă și climă și sunt cruciale pentru satisfacerea nevoilor societății, de la îmbunătățirea calității vieții și asigurarea cu mijloace de trai durabile, până la adoptarea de decizii și elaborarea politicilor. SHS își propune să dezvolte capacitatea și sustenabilitatea instituțională pentru furnizarea acestor servicii-cheie, iar inițiativă de proiect lansată este un răspuns direct la această necesitate.

Mai exact, în cadrul acestei întâlniri s-au discutat aspecte care vizează inițierea unui proiect de lungă durată dintre Republica Moldova și Regatul Suediei pentru digitalizarea datelor hidrometeorologice și automatizarea sistemului de furnizare a serviciilor climatice.

Această propunere enumeră următoarele etape:

-  evaluarea necesităților de dezvoltare a SHS;

-  stabilirea liniilor de referință;

-  identificarea riscurilor și

-  un plan de inițiere bazat pe rezultatele evaluărilor.

Proiectul propus are următoarele obiective:

-  Modernizarea sistemului de colectare a datelor

-  Perfecționarea sistemului de comutare a mesajelor

-  Implementarea sistemului de management al bazei de date climatice

-  Implementarea prestării on-line a serviciilor climatice

-  Modernizarea sistemului de prognoză meteo.

-  Suplimentar, angajații SHS vor beneficia de cursuri de instruire privind utilizarea și administrarea noilor sisteme, schimb de experiență și tehnologii specifice domeniului hidrometeorologic.

Delegația SHS s-a familiarizat cu capacitățile instituționale, tehnologice și de infrastructură din cadrul ISMH. De asemenea, a făcut cunoștință cu diverse modele numerice de prognozare meteorologică și hidrologică, tehnologii de colectare a datelor meteorologice și hidrologice în timp real și de arhivă.

ISMH este o agenție guvernamentală și funcționează în cadrul Ministerului Mediului din Suedia. Prin expertiza unică în meteorologie, hidrologie și climatologie, ISMH contribuie la sporirea bunăstării populației, la o siguranța sporită și o societate durabilă în condițiile schimbărilor climatice. Competențele ISMH includ expertiză în toate aspecte operaționale de meteorologie, hidrologie, oceanografie, modelare climatică și cercetare, managementul resurselor de apă, colectarea și procesarea datelor, și teledetecția.

Colaborarea SHS cu ISMH a început încă în luna mai 2021, ulterior, au fost identificate nevoile și prioritățile de dezvoltare ale SHS, care au fost materializate într-o Propunere de proiect, elaborată încă în februarie 2022. Acest document, care și este punctul de pornire în procesul de cooperare, servește drept reper pentru un program mai complex, având ca scop final - consolidarea SHS din RM.

În cadrul fazei actuale urmează să fie elaborată și aprobată propunerea de proiect detaliată, cu o perioadă de implementare de 3-4 ani.

 

 

                 

 

  liveinternet.ru: ïîêàçàíî ÷èñëî ïðîñìîòðîâ çà 24 ÷àñà, ïîñåòèòåëåé çà 24 ÷àñà è çà ñåãîäíÿ