.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna aprilie 2018

 

Pe parcursul lunii aprilie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme anomal de caldă și cu deficit de precipitații.

Temperatura medie lunară a aerului a fost cu 4,5-5,5º mai ridicată față de valorile normei și a constituit +14,0..+15,5º, ceea ce în această lună se semnalează pentru prima dată din toată perioada de observații.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +30º (SM Dubăsari, Tiraspol, Comrat), ceea ce se semnalează în medie o dată în 20 ani.

Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +25º și mai mult a constituit în teritoriu  3-11 zile (norma fiind de 1-2 zile).

În jumătatea de nord a țării pe 3 aprilie s-au semnalat înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-2º. În perioada 3-10 aprilie pe cea mai mare parte a teritoriului țării s-au semnalat înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4º, la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului cu intensitatea de -1..-5º. Pe 28 aprilie izolat în raioanele de nord a ţării s-au înregistrat îngheţuri la suprafaţa solului (cu intensitatea -1..-3º). În unele zile (21, 23, 28 şi 30 aprilie) izolat pe teritoriu s-au semnalat îngheţuri la înălţimea de 2 cm de la sol (cu intensitatea -1..-4º).

Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +10º, în direcția creșterii ei, fenomen ce caracterizează începutul vegetației active a culturilor agricole, a avut loc în perioada  31 martie - 4 aprilie, fiind cu 2 săptămâni mai devreme față de termenii obișnuiți.

Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin valoarea de +15º, fenomen ce determină începutul verii meteorologice, pe cea mai mare parte a teritoriului țării a avut loc în perioada 9-11 aprilie, fiind cu o lună mai devreme față de termenii obișnuiți și se semnalează în medie o dată în 30 ani. Izolat în raioanele din sudul țării trecerea temperaturii medii a aerului prin valoarea de +15º a avut loc în intervalul 19-22 aprilie, fiind cu 18-20 zile mai devreme față de termenii obișnuiți și se semnalează în medie o dată în 5-10 ani.

Suma precipitațiilor căzute pe parcursul lunii pe 80% din teritoriul țării, preponderent în raioanele din centrul și sudul țării, a constituit 1-5 mm (5-15% din normă), izolat precipitații nu au căzut. În raioanele din nordul țării cantitatea lor s-a egalat în fond cu 15-33 mm (35-70% din normă).

În prima jumătate a lunii aprilie condițiile meteorologice au fost în fond favorabile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă, pomicole și viței de vie, de asemenea pentru semănatul și răsărirea culturilor cerealiere de primăvară. În a doua jumătate a lunii regimul termic ridicat și deficitul de precipitații au contribuit la evaporarea intensivă a umezelii din stratul superior al solului, fapt care a înrăutățit condițiile pentru creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă, a celor de primăvară și efectuarea semănatului culturilor tehnice.

La culturile de toamnă în decursul lunii aprilie s-a semnalat înfrățirea și formarea paiului. Starea semănăturilor preponderent a fost bună.

La situația din 28 aprilie rezervele de umezeală productivă în stratul arabil al solului pe terenurile cu culturi de toamnă în cea mai mare parte a teritoriului au fost joase și au constituit 5-15 mm (15-65% din normă), izolat, preponderent în raioanele din nordul țării, ele s-au egalat cu 20-35 mm (70-125% din normă). Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 1 m au constituit în fond 100-165 mm (75-130% din normă), izolat 60-90 mm (55-65% din normă).

La sfârșitul lunii la semănăturile cu orz de primăvară și mazăre s-au semnalat răsărirea și frunza a treia, la sfecla de zahăr și floarea-soarelui răsărirea, la porumb încolțirea boabelor și răsărirea.

La culturile pomicole în prima jumătate a lunii s-a semnalat înflorirea și desfacerea primelor frunze. Spre sfârșitul lunii la cais, piersic, cireș, prun și vișin în fond s-a finisat înflorirea și a început formarea rodului, la măr, păr și nuc s-a semnalat înflorirea. La vița de vie în prima jumătate a lunii aprilie s-a semnalat umflarea și desfacerea ochiurilor, în a doua jumătate a lunii desfacerea frunzelor, izolat formarea inflorescențelor.

 

 

04.05.2018                      Şeful CMA T. Mironova

 

                                                                                    

 

Temperatura medie a aerului în luna aprilie 2018 (C).

 

 

 

 

 

Abaterea de la normă a temperaturii medii a aerului () pentru luna aprilie 2018.

 

 

 

 
Cantitatea precipitaţiilor în luna aprilie 2018(mm).

 

 

 

 

Cantitatea de precipitaţii pentru luna aprilie 2018în % din normă.