.

Caracterizarea condiţiilor meteorologice şi agrometeorologice

în luna decembrie  2017

 

Pe parcursul lunii decembrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme anomal de caldă şi cu precipitaţii.

Temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 3,5-4,5ºŃ şi a constituit +1,8..+4,0ºŃ, ceea ce se semnalează în medie o dată în 15-20 ani pentru toată perioada de observaţii.

Temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +15ºŃ (SM Tiraspol, Ceadâr-Lunga).

Temperatura minimă a aerului a scăzut până la -8ºŃ (SM Bălţata).

Precipitaţiile în decursul lunii decembrie au căzut sub formă de ploaie, lapoviţă şi zăpadă. Suma precipitaţiilor căzute a constituit 40-90 mm (100-265% din normă).

În intervalul 10-12 şi 18-24 decembrie aproape pe întreg teritoriul ţării s-a semnalat înveliş de zăpadă, înălţimea lui maximă pe platformele meteorologice a atins 22 cm (SM Camenca). La mijlocul decadei a treia învelişul de zăpadă pretutindeni s-a topit.

În unele zile ale lunii pe teritoriul ţării s-a semnalat ceaţă, depuneri de lapoviţă cu diametrul de până la 32 mm (SM Bravicea), intensificări ale vântului de până la 16 m/s, pe drumuri s-a format gheţuş.

Scăderea temperaturii medii zilnice a aerului la începutul lunii decembrie până la +3ºŃ şi mai jos pe cea mai mare parte a teritoriului ţării a reţinut vegetaţia culturilor de toamnă. Culturile de toamnă în decursul lunii s-au aflat în fond în stare de repaus vegetativ. Din cauza regimului termic ridicat în decada a treia a lunii decembrie la culturile de toamnă s-a observat vegetaţie slabă în orele diurne. Spre sfârşitul lunii pe 70% din teritoriul cercetat culturile de toamnă s-au aflat în faza de înfrăţire, în restul teritoriului – frunza a treia.

Temperatura minimă a solului la adâncimea nodului de înfrăţire (3 cm) la culturile de toamnă în decursul lunii a scăzut până la -2..+1ºC, fiind mult mai ridicată faţă de valorile critice (-15ºC).

Grosimea stratului de zăpadă pe terenurile cu culturi de toamnă la sfârşitul decadei a doua a lunii decembrie a constituit 1-15 cm, izolat în raioanele din sudul ţării în această perioadă stratul de zăpadă a lipsit.

În majoritatea zilelor din luna decembrie solul a fost dezgheţat, doar la sfârşitul decadei a doua a lunii în unele raioane ale ţării adâncimea de îngheţ a solului a constituit 1-4 cm.

Plantaţiile multianuale în decursul lunii s-au aflat în stare de repaus vegetativ. Condiţiile agrometeorologice au fost satisfăcătoare pentru iernatul culturilor de toamnă şi plantaţiilor multianuale.

 

04.01.2018                      Şeful CMA T.Mironova

 

 

 

                                                                     Cantitatea de precipitaţii pentru luna decembrie 2017

 

Temperatura medie
a aerului pe luna
decembrie 2017 (°C).

 

 

 

Abaterea de la normă
a temperaturii medii a aerului (°Ń)
pentru luna  decembrie 2017

 

 

Cantitatea precipitaţiilor
în luna decembrie 2017(mm).

 

 

 

Cantitatea de precipitaţii
pentru luna decembrie 2017
 în % din norma.