IULIE

 

            În decursul lunii iulie 2009 pe teritoriul republicii s-a semnalat în fond vreme foarte caldă, cu precipitaţii.

            Temperatura medie a aerului pe parcursul lunii a fost mai ridicată faţă de normă cu 2-3C şi a constituit 21,5-24,5C căldură, ceea ce se semnalează în medie o dată în 10 ani.

            Temperatura maximă a aerului pe teritoriul republicii a atins valoarea de 39C căldură (SM Făleşti, Tiraspol), ceea ce se semnalează în localităţile menţionate în medie o dată în 20 ani. Temperatura minimă a aerului a scăzut pînă la 9C căldură (SM Codrii).

            Pe parcursul lunii precipitaţiile în teritoriu au căzut neuniform. Suma precipitaţiilor pe o mare parte a teritoriului au constituit 50-115 mm (75-175% din norma lunară), izolat în teritoriu s-a semnalat deficit considerabil de precipitaţii 22-40 mm (25-60% din norma lunară). Cea mai mare cantitate de precipitaţii a căzut în zona PAM Cimişlia şi Vulcăneşti 139-148 mm (235-280% din norma lunară), ceea ce se semnalează în localităţile date în medie o dată în 15-25 ani.

           În decursul lunii iulie s-au semnalat ploi cu caracter de averse însoţite de oraje şi  intensificări ale vîntului de pînă la 22 m/s (SM Chişinău), iar izolat - căderi de grindină cu diametrul de pînă la 8 mm (SM Chişinău), care au provocat pagube semnificative economiei naţionale.

            Pe parcursul lunii pe o mare parte a teritoriului republicii condiţiile meteorologice au fost satisfăcătoare pentru creşterea şi dezvoltarea culturilor agricole, recoltarea culturilor cerealiere de toamnă şi primăvară.

            La începutul lunii gospodăriile agricole au început recoltarea culturilor cerealiere de toamnă şi primăvară, către sfîrşitul lunii majoritatea gospodăriilor agricole ale republicii au finisat recoltarea lor.

            La porumb în prima jumătate a lunii a continuat formarea frunzelor, în a doua jumătate   s-a semnalat  înflorirea paniculului şi a ştiuletelui. Ñătre sfîrşitul lunii la porumb  a început  faza coacerea în lapte  a boabelor (cu 1-2 săptămîni mai devreme faţă de termenii obişnuiţi). 

            Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de 0,5 m pe terenurile cu porumb, la situaţia din 28 iulie a.c., au constituit în fond 35-65 mm (75-120% din normă), izolat 15-30 mm (25-55% din normă), în stratul de sol cu grosimea de un metru în fond  65-120 mm (70-120 % din normă), izolat 20-45 mm (25-50% din normă).

            La floarea soarelui pe parcursul lunii iulie s-a semnalat înflorirea, iar la sfîrşitul lunii izolat în raioanele de sud a început coacerea.

            Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de  un metru pe terenurile cu floarea soarelui au constituit în fond 70-125 mm (70-130% din normă), izolat 10-45 mm (15-45% din normă).

            La sfecla de zahăr a continuat îngroşarea rădăcinii principale.

            La principalele culturi pomicole a continuat creşterea fructelor, la piersic, prun şi soiurile timpurii de măr coacerea şi colectarea roadei. La viţa de vie a continuat creşterea boabelor. Ñătre sfîrşitul lunii la soiurile timpurii de struguri a început coacerea boabelor.  

             Rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de un metru pe terenurile cu culturi multianuale au constituit în fond 60-125 mm (70-130% din normă), izolat 20-50 mm (20-55% din normă).

            Starea culturilor prăşitoare şi a celor multianuale este predominant satisfăcătoare. 

   

05.08.2009                         Şeful  CPA  T.Mironova