DE CE ACEASTĂ PRIMĂVARA E RĂCOROASĂ?

Vremea din această primăvară este ușor mai răcoroasă comparativ cu alți ani, explicându-se prin faptul că are loc răcirea la scară largă a temperaturilor de la suprafața oceanului în centrul și estul Oceanului Pacific ecuatorial. Acest fenomen are denumirea de La  Niña. Astfel, permite ca curenții de aer polar să pătrundă mai mult spre extremele sudice din emisfera nordică. Ceea ce favorizează la formarea a mai multor cicloane în oceanele Pacific cât și cel Atlantic. Continentul Europei fiind influențat de cicloanele atlantice care traversează teritoriul Europei, inclusiv și teritoriul Republicii Moldova. Cicloanele se caracterizează prin vânt puternic cu deplasarea aerului în spirală, însoțit de ploi/ninsori (torențiale) și descărcări electrice, în sezonul cald al anului și cu grindină. De asemenea și cu un grad ridicat de nebulozitate. Respectiv aceste fenomene au fost prezente mai frecvent în acest sezon.

Cu toate că vremea este mai răcoroasă, temperatura medie se încadrează în jurul valorilor normei, doar pe alocuri fiind cu 1-2 grade mai scăzute. Deoarece în anii precedenți aveam temperaturi medii peste limita normală cu 1-3C, norma fiind +8..+10C.

În anii precedenți continentul european avea mai multă influență din regiunile sudice și a Africii de Nord, din acest motiv, temperatura medie în aceeași perioadă a fost mai ridicată.

Fenomenul La Niña are loc în medie o dată la 3-4 ani.

 

                 

 

  liveinternet.ru: ïîêàçàíî ÷èñëî ïðîñìîòðîâ çà 24 ÷àñà, ïîñåòèòåëåé çà 24 ÷àñà è çà ñåãîäíÿ